Uluslararası Yargıya Hukuk mu Siyaset mi Yön Veriyor , Ahmet Varol
Sayı : 499   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Ä°slam Aleminden

Ahmet Varol

Uluslararası Yargıya Hukuk mu Siyaset mi Yön Veriyor

  • 31 Mayıs 2024
  • 81 Görüntülenme
  • 498. Sayı / 2024 Haziran



Cezanın eksik verilmesi af veya iltimastır. Buna yetkili merci adaleti icradan sorumlu kiÅŸi ya da kurum deÄŸil bizzat maÄŸdur edilen taraftır. MaÄŸdurun maÄŸdur edeni affetme yetkisi var. Ama onun maÄŸduriyetini giderme görevini yüklenen kiÅŸi veya kurumun böyle bir yetkisi olamaz. Devlet veya onun adına haksızlıkların önüne geçme sorumluluÄŸunu taşıyan merci kendinde böyle bir yetki görürse kendisi bizzat haksızlık etmiÅŸ olur.

 

 

Her ÅŸeyden önce UAD’nin davanın ilk aÅŸamasında, iÅŸgal rejiminin soykırım iÅŸlediÄŸi gerçeÄŸini görmezden gelememesine raÄŸmen onu bu suçu iÅŸlemekten vazgeçmeye zorlayacak bir yaptırım uygulama yönünde adım atmak yerine tavsiyede bulunmakla yetinmesi tam anlamıyla bir oyalama politikasıydı.

 

 

 

Hukuk hakkın çoÄŸuludur, yani haklar anlamına gelir. Dolayısıyla hakları belirleme ve sahiplerini bulması için oluÅŸturulan çalışma alanı hakkında kavramsal olarak “hukuk” adı kullanılmıştır.

Adalet de her hakkın eksiksiz olarak sahibini, her haksızlığın da sınır aşılmadan cezasını bulmasıdır. Hakkın eksik, cezanın fazla verilmesi ise zulümdür.

Hak sahiplerinin haklarını araması, haksızlık edenlerin de cezalandırılması için müracaat edilecek kurumların her zaman hukuk prensiplerine göre hareket ettiÄŸi söylenemez. O yüzden bu tür kurumların yürüttüÄŸü faaliyeti özel anlamda hukukun icrası deÄŸil genel anlamda yargılama olarak isimlendirmek daha uygundur.

Cezanın eksik verilmesi af veya iltimastır. Buna yetkili merci adaleti icradan sorumlu kiÅŸi ya da kurum deÄŸil bizzat maÄŸdur edilen taraftır. MaÄŸdurun maÄŸdur edeni affetme yetkisi var. Ama onun maÄŸduriyetini giderme görevini yüklenen kiÅŸi veya kurumun böyle bir yetkisi olamaz. Devlet veya onun adına haksızlıkların önüne geçme sorumluluÄŸunu taşıyan merci kendinde böyle bir yetki görürse kendisi bizzat haksızlık etmiÅŸ olur. Aynı ÅŸey hakların bir kısmından veya tamamından vazgeçme iÅŸlemi için de söz konusudur. Buna yetkili merci de sadece hak sahibi olan kiÅŸi veya kurumdur. Ä°slâm hukukunun temelinde bu prensipler yer alır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

498. Sayı Haziran 2024