Safra aşırı doyunca, herhangi bir maddenin minik parçacıklarının kolesterolü kendine çekip taş oluşumunu başlatması için ortam hazırlanmış olur. Taş oluşmaya başladıktan sonra çapı yılda ortalama 2,6 mm büyür. Hastalık belirtileri taş oluşumunun başlamasından ortalama sekiz yıl sonra kendini gösterir.
Safra taşlarını önlemek yok etmekten çok daha kolaydır. Karaciğer ve safra kesesi sağlığını desteklemek için safra üretimi ve akışkanlığını artıran tıbbi bitkiler tercih edilir. Böylece safranın aşırı doymasının önüne geçilerek taş oluşumu engellenir ya da minik taşçıklar eritilebilir.
kesesi taşları genelde karaciğerin aşırı yağlanmasının bir sonucudur. Yağlanma ise rafine şeker ve unlu ürünlerin aşırı tüketilmesi ve hareketsiz bir yaşam tarzından kaynaklanır.
Safra kesesi taşları, kolesterol ve safra pigmentlerinin safra kesesinde yoğunlaşarak çökelmesi sonucu ortaya çıkan sert kütlelerdir. Bu kütleler bir toplu iğne başı kadar olduğu gibi; bir golf topu büyüklüğüne de ulaşabilir.
Safra, karaciğerde üretilen, safra kesesinde depolanan, oradan yağların ve yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olmak üzere ince bağırsağa salgılanan son derece önemli bir maddedir.
Safra taşları, safra bileşenleri arasında bir dengesizlik olduğunda meydana gelir.
Safra taşları yapılarına göre dört ana kategoriye ayrılabilir :
1-Saf kolesterol taşlar.
2-Saf pigment taşlar ( Kalsiyum bilirubinat )
3-Değişen miktarlarda safra tuzları, safra pigmentleri ve inorganik kalsiyum tuzlarının yanı sıra kolesterol ve kolesterol türevleri içeren karışık taşlar.
4-Tümüyle minerallerden oluşan taşlar.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız