Bu zor imtihanlardan baÅŸarılı bir ÅŸekilde geçebilmek için Allah Rasûlü’nün rehberliÄŸine ihtiyaç vardır. Bilinen bir gerçektir ki, yalnızca nazarî bilgi insanlar için yeterli olmaz. Ä°nsanlar bilginin yani Allah’ın emirlerinin hayata nasıl uygulanacağına dair müÅŸahhas örnekler isterler.
Gerçek anlamda arınmak için Allah Rasûlü’nün rehberliÄŸine ihtiyacımız vardır. Her konuda olduÄŸu gibi aşırılıklara sapmamak gerekir. Allah Rasûlü sahabesinden aşırı gitmek isteyenleri uyarmış kendisini örnek almalarını istemiÅŸtir.
Sözlükte “temizlemek, arıtmak” anlamlarına gelen tezkiye kelimesi ruhu manevî kirlerden temizlemek demektir. Allah Rasûlü’nün görevlerinden biri de insanın manevî kirlerden arındırıp ruhen yücelmesini saÄŸlamaktır. “Ey Rabbimiz! Onlara, içlerinden senin ayetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitap ve hikmeti öÄŸretecek, onları temizleyecek bir peygamber gönder. Çünkü üstün gelen, her ÅŸeyi yerli yerince yapan yalnız sensin.” (Bakara, 2/129) “Nitekim kendi içinizden size ayetlerimizi okuyan, sizi kötülüklerden arındıran, size Kitab'ı ve hikmeti talim edip bilmediklerinizi size öÄŸreten bir Rasûl gönderdik.” (Bakara, 2/151)
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız