Ahireti İnkâr Edenlerin Kötü Misali , Prof. Dr. Ali Akpınar
Sayı : 501   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Emsalü'l-Kur'an

Prof. Dr. Ali Akpınar

Ahireti İnkâr Edenlerin Kötü Misali

  • 30 AÄŸustos 2024
  • 82 Görüntülenme
  • 501. Sayı / 2024 Eylül



Din, Yüce Allah'ın dinidir. O'nun dini O'nun kitabından ve O'nun elçisinin sözlerinden öğrenilir. Hiç kimse Allah adına konuşma, O'nun dinini tanımlama, ona bir şeyler ekleyip çıkararak onu kendine göre yeniden şekillendirme yetkisine sahip değildir. Bu konuda Kur'an'ın söylemi nettir. Allah'ın dinini Yüce Allah'tan alacaksın ve O'nun nasıl anlaşılıp yorumlanacağını O'nun elçisinden öğreneceksin.

Elbette Yüce Allah, düşünüp ders alsınlar diye en güzel misalleri kullarına sunar. O'nun verdiği örnekler anlamlı, hikmetli, tutarlı, faydalı, en güzel örneklerdir. O'nun verdiği örnekler akl-ı selime ters düşmez. Buna karşın inkârcıların örnekleri çirkindir, kötüdür, tutarsızdır, temelsizdir. Onların sergiledikleri tavır da öyledir. Tutarlı bir tarafları yoktur.

لِلَّذِينَ لَا يُ?ْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ مَثَلُ السَّوْءِ وَلِلَّهِ الْمَثَلُ الْأَعْلَى وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

"Ahirete inanmayanlar kötülük misalidirler. En üstün misali ise Allah verir. O güçlüdür, Hakîm'dir." (Nahl, 16/60)

Akl-ı selim, fani olan bu dünya hayatından sonra bir başka hayatın olacağını söyler. Tarih boyunca bu gerçeği peygamberler başta olmak üzere, akl-ı selim sahibi pek çok insan dile getirmiştir. Bu yaşadığımız dünyadan başka bir dünya olmalıdır. O da öteki dünyadır. Dinde bunun adı Ahirettir. Ahirete iman, Yüce Allah'a imandan sonra en temel iman esasıdır. Onun için ayetlerde Allah'a iman ve ahirete iman özellikle ve öncelikle zikredilmiştir. (Bkz. Bakara, 2/62, 126, 177, 228, 232, 264.)

Ahirete iman bu kadar önemli olduğu için konumuz olan ayette ve başka pek çok ayette inkârcı müşriklerin özellikle ahirete inanmayışlarına dikkat çekilmiştir. Zira ahireti yok sayma, inkârın en başında gelir. Hatta bir kısım insanlar kendilerince Yüce Yaratıcıya inandıklarını söylerler, ama hayatı bu dünya hayatından ibaret sayarlar ve ahireti kabul etmezler. "Ayetlerimizi yalanlayanların ve ahirete inanmayanların heveslerine uyma; onlar Rablerine başkalarını eşit tutuyorlar." (Enâm, 6/150) "Allah'ın laneti Allah yolundan alıkoyan, o yolun eğriliğini isteyen ve ahireti inkâr eden zalimleredir." (A'râf, 7/45; Hûd, 11/19) "Doğrusu bu Kur'an, ahirete inanmayanlara can yakıcı bir azap hazırladığımızı müjdeler." (İsrâ, 17/10) "Ahirete inanmayanların yaptıkları işleri kendilerine güzel göstermişizdir; bu yüzden körü körüne bocalayıp dururlar." (Neml, 27/4)

Müşriklerin kötü misal oluşlarını anlatan bu ayetten önce onların tutarsızlıkları anlatılır, onların Yüce Allah'a dişi putları ortak koştukları, onları Yüce Yaratıcının kızları olduğunu iddia ettikleri haber verilir:

"Allah, iki tanrı edinmeyin, O ancak bir tek Tanrı'dır. Yalnız Ben'den korkun, dedi. Göklerde ve yerde olan O'nundur. Kulluk da daima O'nadır. Allah'tan başkasından mı sakınıyorsunuz? Size gelen her nimet Allah'tandır. Sonra, bir sıkıntıya uğradığınızda yalnız O'na sığınırsınız. Sıkıntılarınızı giderince de içinizden bazıları kendilerine verdiğimize nankörlük ederek Rablerine eş koşarlar. Geçinin bakalım, yakında öğreneceksiniz. Kendilerine verdiğimiz rızıktan, onların ne olduğunu bilmeyen putlara pay ayırırlar. Allah'a and olsun ki, uydurup durduğunuz şeylerden elbette sorguya çekileceksiniz. Beğendikleri erkek çocukları kendilerine; kızları da Allah'a mal ediyorlar. O bundan münezzehtir. Aralarından birine bir kızı olduğu müjdelendiği zaman içi gamla dolarak yüzü simsiyah kesilir." (Nahl, 16/52-58)

Müşrik mantığın tutarsızlıkları anlatılırken insanlık uyarılmaktadır. Zira geçmişte bu durumlara düşenler de akıllı olduklarını söyleyen insanlardı, bugün de insanlar benzeri durumlara düşebilirler

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

501. Sayı Eylül 2024