Güven Olmadan Esenlik Olmaz , Adil Akkoyunlu
Sayı : 504   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Satırdan Sadra

Adil Akkoyunlu

Güven Olmadan Esenlik Olmaz

  • 30 Kasım 2024
  • 21 Görüntülenme
  • 504. Sayı / 2024 Aralık



Ne kadar önemli! Mümin kimseye canınızı, malınızı, namusunuzu, alışverişinizi güvenin. Sözüne güvenin. O, Allah'ın kendisini gözetlediğini, söylediğini işittiğini ve hesaba çekileceğini bilir, ona göre davranır. Ondan kimseye zarar gelmez. O, insanların en iyisinin; insanlara faydalı olan kimse olduğunu bilir.

İslam'ın egemen olmadığı çağımız dünyasında herkes tedirgin ve endişe içinde yaşıyor. Kimse, canından, malından, namusundan güvende değil. Her denenen düşünce ve sistem, dünya insanlarını çöllerin kavurucu seraplarında yormaktan, başka bir işe yaramadı. İnsanlığın, güven ve esenlik içinde yaşayacağı bir dünyanın, ancak peygamberlerin öğretmenliğinde vahiy projesi ile mümkün olacağını nice örneklerle anlatıp duruyor tarih.

Düşünüyorum da; şu yeryüzünde bulunan Allah'ın kulları, birbirlerine güvenseler (Kardeşçe davransalar, hak - hukuk gözetseler, samimi, dürüst ve emin olsalar); sanıyorum hiç kimse haksızlığa, kötülüğe, ihanete, zulme uğramaz, mağdur olmaz, gözyaşı dökmez, kanı akıtılmaz. Herkes güven ve huzur içinde yaşar.

İman, mümin, emin, emanet, eman dilemek gibi kelimeler, Arapça (EMN) kökünden türemiştir. Dil bilimcisi Alleme Rağıb el İsfehani, Müfredat adlı kitabında (EMN) maddesini açıklarken; "Kelimenin asıl anlamı: Kalp huzuru ve korkunun giderilmesidir." diyor. Güvende, selamette, esenlik içinde olmak demektir.

Mümin (kendisine güvenilen ve güveni sağlayan anlamında); Allah'ın en önemli sıfatlarından biridir.

Allah'a inanan, teslim olup sığınan ve böylece Allah'ın himayesine giren, güvende olan ve de kendisine güvenilen kimseye de mümin deniyor.

İman; güven, kurtuluş ve esenlik demektir.

Allah'ın bütün elçilerinin de en önemli özeliği; güvenilir (mümin / emin) olmalarıydı.

Allah'ın son elçisi (sav), Mümin'i ve Müslüman'ı şöyle tanıtıyor:

"Müslüman; Müslümanların elinden ve dilinden zarar görmediği kimsedir. Mümin de; insanların, kanları (canları) ve malları bakımından kendisinden emin bulunduğu (güvendiği) kimsedir." (Tirmizi, "İman", 12, (2629); Nesai, "İman" 8, (8, 104, 105)

Ne kadar önemli! Mümin kimseye canınızı, malınızı, namusunuzu, alışverişinizi güvenin. Sözüne güvenin. O, Allah'ın kendisini gözetlediğini, söylediğini işittiğini ve hesaba çekileceğini bilir, ona göre davranır. Ondan kimseye zarar gelmez. O, insanların en iyisinin; insanlara faydalı olan kimse olduğunu bilir. Önderinin (sav): "En iyiniz: Kendisinden, iyilik umulan ve kötülüğü dokunmayacağı hususunda emin olunandır.En kötünüz: Kendisinden iyilik ümit edilmeyen ve kötülüğünden de emin olunmayan(güvenilmeyen) kimsedir." (Tirmizi, "Fiten", 76-2264) sözünü aklından hiç çıkarmaz.

Atalarımız, ne güzel söylemiş: "Kork, Allah'tan korkmayandan." Çünkü ona güvenilmez, her türlü kötülüğü yapabilir

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

504. Sayı Aralık 2024