Firavun Olmanın Yolları , Nureddin Yıldız
Sayı : 501   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sosyal Doku

Nureddin Yıldız

Firavun Olmanın Yolları

  • 31 Temmuz 2024
  • 90 Görüntülenme
  • 500. Sayı / 2024 AÄŸustos



Kitabımız Kur'an, muhtevası ile amel etme, ona göre düşünme ve ona göre yaşama kitabı olduğuna göre içinde yoğun bir şekilde zikredilen Firavun da bize, önümüze koymamız gereken isimlerden biri olarak gösterilmektedir. Belki Firavun'dan "nasıl olmamız" gerektiğini öğrenemeyiz ama o, "nasıl biri olmamamız" gerektiğinin en müşahhas örneklerindendir. Firavun'a bakarak çok şey öğrenebiliriz.

Firavun, bir insanın ismi olmaktan çok bir karakterin adıdır. Ondaki karakterleri benimseyen veya bir yolla teşhir eden herkes için şu kadar ya da bu kadar Firavun demek mümkündür. Bir de insan, Allah'a iman eden biri olduğu hâlde yani iman edenlerle beraber olduğu halde tavırları Firavun gibi olursa ne kadar abes bir konumda kalır! Ne çirkin bir şeydir insanın kalbinin mümin, tavırlarının karakterinin Firavun olması!

Kur?an?ımız, farklı surelerde altmış defadan fazla Firavun'dan söz etmektedir. Kitabımızda adı çok geçenler arasında ilk sıralarda olduğu kesindir. Onu Kur'an gibi bir kitabın sayfalarına taşıyan karakterler müspet veya menfi, silinmez bir kayıtla kaydedilmeyi gerektirecek karakterler olduğu bellidir.

Kitabımız Kur'an, muhtevası ile amel etme, ona göre düşünme ve ona göre yaşama kitabı olduğuna göre içinde yoğun bir şekilde zikredilen Firavun da bize, önümüze koymamız gereken isimlerden biri olarak gösterilmektedir. Belki Firavun'dan "nasıl olmamız" gerektiğini öğrenemeyiz ama o, "nasıl biri olmamamız" gerektiğinin en müşahhas örneklerindendir

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

500. Sayı Ağustos 2024