"benim Çocuğum Yalan Söylemez!" , Mehmet Emin Karabacak
Sayı : 502   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

"benim Çocuğum Yalan Söylemez!"

  • 30 Eylül 2024
  • 47 Görüntülenme
  • 502. Sayı / 2024 Ekim
Yazarın Diğer Yazıları
Mehmet Emin Karabacak
Tüm Yazı Arşivi



Çocukların soyut zekâ evresinde (10 ve yukarı yaşlar) söyledikleri yalanların üzerinde durmak gerekir. Tabi üzerinde dururken de yalan konusunda çocuğa aşırı tepki vermek yerine yalan söyleme nedenleri üzerinde durulmalıdır. Çünkü hiçbir çocuk eğlence olsun diye yalan söylemez. Zevk olsun diye söylenen yalanlar süreklilik arz ediyorsa psikolojik rahatsızlığın bir ifadesi olabilir.

Bir seminer sonrası bir öğretmen arkadaşımız: "Hocam zaman zaman sınıfta ya da okulda çocuklar arasında küçük olaylar oluyor. Malumunuz biz öğretmenlerde gerekli müdahaleleri zaten zamanında yapıyoruz. Olayları da tatlıya bağlıyoruz.

Çocuklar eve gidince olayları nasıl anlatıyor ya da anne babaları nasıl anlıyorlarsa, ertesi gün velileri çıkıp geliyor ve: Benim çocuğum yalan söylemez! diye başlıyorlar.

Yaşanan olayla ilgili süreci anlatmaya çalışsak da veliler ısrarla "Ben çocuğumu çok iyi tanıyorum benim çocuğum yalan söylemez!" diyorlar. Yeni nesil velilerini anlamıyorum. Sanki peygamberlerde bulunan ismet sıfatı bunların çocuklarında da var.

Hocam, benim çocuğum yalan söylemez diyen velileri bir kenara bırakalım da çocuklar neden yalan söyler konusundan biraz bahseder misiniz?" diyor.

Bizler öğrenci velileri gibi iddialı konuşamıyoruz. Bizler hiçbir çocuk yalan söylemez diyemeyeceğimiz gibi her çocuk yalan söyler de diyemeyiz. Çünkü çocukların bazen içinde bulundukları şartlar bazen de ailesinin kendisinden beklentisini gerçekleştirme adına zaman zaman yalan söylediklerine şahit olmaktayız. Yani çocuklarda rol model aldıkları büyükler gibi sıkıştıkları zaman yalana başvurabilmektedirler. Çünkü diğer davranışlar gibi yalan söyleme de öğrenilir/öğretilir.

Çocuklar Neden Yalan Söyler?

1. Hatalarına aşırı tepki ve ceza verildiğinde,

2. Yeteneklerinin üstünde bir beklenti içine girildiğinde,

3. Eleştirildiğinde, ayıplandığında, kıyaslandığında,

4

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

502. Sayı Ekim 2024