Sanıyorum Hepimiz Suçluyuz. , Ramazan Kayan
Sayı : 502   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Kimlik İnşası

Ramazan Kayan

Sanıyorum Hepimiz Suçluyuz.

  • 30 Eylül 2024
  • 56 Görüntülenme
  • 502. Sayı / 2024 Ekim



Düzeni olmayan, nizam, intizam tanımayan, hiçbir disipline gelemeyen insandan ne hayır beklersiniz? Bugün disiplinden yoksun nesiller yok oluşun eşiğinde. Aile, okul, sistem, toplum bu disiplini vermekten aciz. Seküler, liberal özgürlük rüzgârları ilke, ölçü, kural, karar, ayar tanımıyor. Düzensizliği düzen edinen anarşist bir kuşak geliyor. Hoyrat, huysuz, huzursuz, hayırsız bir o kadar da hazcı, hırslı bir gençlikle yüz yüzeyiz.

Öz disiplin aynı zamanda bir özdenetim demektir. Disiplinden yoksun olanların uzun soluklu savaşım vermeleri muhaldir. Bırakın savaşım vermeyi ayakta bile durmaları müşkildir. İşi şansa bıraksalar bile şans da onlara gülmeyecektir. Disiplin hedefe giden yolda geçmemiz gereken köprüdür... Disiplin en güçlü yanımız, en sağlam dayanağımız ve en doğal dostumuzdur.

Suçumuz mu? Disiplin suçu. Yani disiplinsizlik. İş disiplini. Ders disiplini. Aile disiplini. Dava disiplini. Kulluk disiplini. Kardeşlik disiplini. Tüketim disiplini. Ahlak disiplini. Amel disiplini. Mücadele disiplini. Her ne ise disiplinimizi kaybettik. Hantallaştık, tembelleştik, dağıldık, savrulduk.

Ä°slam'a girmenin Rabbani bir disipline teslim olmak olduÄŸunu unuttuk.

Kur'an'ın gökyüzünden yeryüzüne inen ilahi bir düzenleme olduğunu; Yaratıcının yaratılanlara müdahalesi olduğu gerçeğini sanki ıskaladık.

Sünnet, nebevi disiplinden başka nedir ki?

Disiplin nedir?

Sorumluluk bilincidir. Kendi kendini sınırlama becerisidir. Haddini bilme, hududullahı koruma hassasiyetidir.

İnsan türü başıboşluğa, boş vermişliğe, belirsizliğe gelmez. Kendi başına buyruk bireyler toplumun başına beladır.

Bedevilik denilen olgu, barbarlığa kadar uzanan boyut disiplinsizliğinin doğurduğu bir vahamet ve vahşettir

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

502. Sayı Ekim 2024