İki Peygamberin Münafık Eşleri! , Prof. Dr. Ali Akpınar
Sayı : 502   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Emsalü'l-Kur'an

Prof. Dr. Ali Akpınar

İki Peygamberin Münafık Eşleri!

  • 30 Eylül 2024
  • 89 Görüntülenme
  • 502. Sayı / 2024 Ekim



Her iki peygamberin hanımına da kocalarının peygamber olması bir fayda sağlamamış, onları dünyada helakten, ahirette ateşten koruyamamıştı. Zira helak ve cehennemden koruyacak olan akrabalık değil, Allah'a iman ve O'na yapılan taatti.

Dünya ve ahirette kurtuluşa ermek için Yüce Allah'a samimiyetle inanmak ve O'na yaraşır kulluk yapmak gerekir. İman etmediğimiz sürece, soyumuzun asil olması, çok saygın kimselerin yakını olmamız bize bir fayda sağlamayacaktır. Zaten bütün insanlar Hz. Âdem'in evlatlarıdır. Onlardan iman edip salih amel işleyenler kurtuluşa erenlerdir; inanmayanlar ise cehennemliklerdir. O halde soyumuza değil imanımıza ve amelimize güvenmeliyiz.

ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ كَفَرُوا اِمْرَأَةَ نُوحٍ وَاِمْرَأَةَ لُوطٍ كَانَتَا تَحْتَ عَبْدَيْنِ مِنْ عِبَادِنَا صَالِحَيْنِ فَخَانَتَاهُمَا فَلَمْ يُغْنِيَا عَنْهُمَا مِنْ اللَّهِ شَيْ?ًا وَقِيلَ ادْخُلَا النَّارَ مَعَ الدَّاخِلِينَ

"Allah, inkâr edenlere, Nuh'un karısıyla Lût'un karısını misal gösterir: Onlar, kullarımızdan iki iyi kulun nikahı altında iken onlara karşı hainlik edip inkarlarını gizlemişlerdi de iki peygamber Allah'tan gelen azabı onlardan savamamışlardı. O iki kadına: Cehenneme girenlerle beraber siz de girin, dendi." (Tahrîm, 66/10)

Ayette Yüce Allah misali kâfirler için verdiğini söylemektedir. Ama bu misalden ders alacak olanlar öncelikle müminlerdir. Zira bu ayetleri ilk önce okuyacak olanlar onlardır. Şöyle ki: Hz. Nuh ve Hz. Lût, iki peygamber. Onların taht-ı nikâhında bulunan iki kadın var, onlar kocalarına inanmıyorlar, inanmış gibi davranıyorlar, davalarında onlara ihanet ediyorlar. Onların peygamber hanımı olmaları, onlara bir fayda sağlamıyor. Sonuçta onlar helak olanlardan ve kaybedenlerden oluyorlar. Onlar helak Nuh tufanında ve Lût kavminin helakiyle birlikte helak olarak hem bu dünyada cezalandırılıyorlar hem ahirette onları korkunç cehennem azabı beklemektedir. Zira onlar, yanı başlarında olan peygamber kocalarının kıymetini bilememişler, onların öncülüğünde hidayete erememişlerdi.

O iki hain kadının isimleri Kur'an'da geçmez, zira anılmaya değer değildir onlar. Hem Kur'an, mesajı tüm herkese şamil olsun diye çoğu zaman isimler üzerinde durmaz. Zaten kültürde kadınların isimleri çok fazla zikredilmez. Bu yüzden Kur'an-ı Kerimde kadınlar hakkında pek çok ayet olduğu halde, çeşitli hikmetlere mebni olarak yalnızca Hz. Meryem'in ismi açıkça geçer. İlk insan Hz. Âdem ve eşi, Hz. İbrahim'in eşleri, Aziz'in karısı, İmran'ın karısı, Peygamberimizin eşleri ile ilgili Kur'an'da pek çok ayet vardır, ama bu ayetlerde bu hanımların ismi zikredilmez. Şimdi Nuh ve Lût peygamberin eşleriyle ilgili şu ayetleri okuyalım:

"Nuh: Rabbim! Beni yalanlamalarına karşılık bana yardım et, dedi. Bunun üzerine ona söyle vahyettik: Nezaretimiz altında, sana bildirdiğimiz gibi gemiyi yap; buyruğumuz gelip tandırdan sular kaynayınca her cinsten birer çifti ve aleyhine hüküm verilmiş olanın dışında kalan çoluk çocuğunu alıp gemiye bindir. Haksızlık yapanlar için Bana başvurma, çünkü onlar suda boğulacaklardır" (Müminûn, 23/26-27)

"Buyruğumuz gelip tandırdan sular kaynamaya başlayınca, her cinsten birer çifti ve aleyhine hüküm verilmiş olanın dışında kalan çoluk çocuğunu ve inananları gemiye bindir, dedik. Pek az kimse onunla beraber inanmıştı." (Hûd, 11/40)

Ayetlerde aleyhine hüküm verilmiş olan kimse Hz. Nuh'un inanmayan karısı Vâhile ve oğlu Kenan'dır

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

502. Sayı Ekim 2024